Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Απόφαση Αντικαπιταλιστική Συνέλευσης-Εκδήλωσης Ηρακλείου

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4.03.09 στο Ηράκλειο μαζική συνέλευση – συζήτηση αγωνιστών, που εδώ και αρκετά χρόνια παλεύουμε από κοινού στα κοινωνικά μέτωπα. Αγωνιστές που έχουμε κοινή δράση στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους (εκπαίδευση, εργασία) και που έχουμε εμπλακεί σε κοινές πρωτοβουλίες για συνολικά και τοπικά ζητήματα(πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό, άρθρο 16). Αγωνιστές, που στηρίζουμε τις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής & επαναστατικής αριστεράς και που βρεθήκαμε στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτιγκ στις 31/01. Εμείς που συγκεντρωθήκαμε αποφασίζουμε να συγκροτήσουμε τοπική επιτροπή της «Πρωτοβουλίας για την ενότητα και την κοινή δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς», η οποία θα επιχειρήσει μαζί και παράλληλα με τις όποιες κεντρικές διεργασίες του μετώπου να αποτελέσει ένα κύτταρο συζήτησης, γύρω από τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της περιόδου και τα τοπικά, για τον ενωτικό βηματισμό στις πολιτικές μάχες που έρχονται, καθώς και τις δυνατότητες κοινής δράσης στο κίνημα και στα μέτωπα του επόμενου διαστήματος.

Εκτιμούμε ότι το κείμενο προβληματισμού που κατατέθηκε στην εκδήλωση της 31.01.09 στο Σπόρτινγκ, μαζί με τις επεξεργασίες που έχει πραγματοποιήσει το συντονιστικό της Πρωτοβουλίας, αποτελούν σημαντικό βήμα και επαρκές περιεχόμενο για να προχωρήσουμε στο ξεκίνημα μιας δημοκρατικής μετωπικής μορφής όλου του οργανωμένου και ανένταχτου δυναμικού της αντικαπιταλιστικής αριστεράς το οποίο θα επιχειρήσει να παρέμβει σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα της περιόδου. Εκτιμούμε πως οι αναγκαιότητες της ταξικής πάλης επιβάλλουν να αλλάξουμε σελίδα προχωρώντας σε κάτι που θα επιχειρήσει να συγκεφαλαιώσει ένα σύνολο σκέψης και πολιτικών πρακτικών, να συσπειρώσει συλλογικότητες και αγωνιστές, να επιτρέψει την κεντρικοποίηση στόχων και διεκδικήσεων, να έχει εκείνη την πολιτική κλίμακα που θα του επιτρέπει να λειτουργεί ως πολιτικό σημείο αναφοράς, να δώσει διέξοδο απέναντι στη πολυδιάσπαση και στον κατακερματισμό των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και να αποτελέσει μακροπρόθεσμα τον φορέα μιας πρωτότυπης πολιτικής σύνθεσης και στρατηγικής επεξεργασίας που να υπερβαίνει τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις μέσα στο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Από αυτή τη σκοπιά και συμπληρωματικά ως προς τη συζήτηση που διεξάγεται στο συντονιστικό της Πρωτοβουλίας, για τη συνολική φυσιογνωμία, περιεχόμενο και τρόπο λειτουργίας του μετώπου πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερη σημασία έχει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να αποδείξει, έστω και στοιχειωδώς, ότι είναι εκείνο το εγχείρημα μέσα στην Αριστερά, που όχι μόνο αποφεύγει τις αντιφάσεις και τα όρια των προτάσεων του ρεφορμισμού, αλλά και απαντά στα πραγματικά ερωτήματα και τις προκλήσεις που θέτει ο εκρηκτικός συνδυασμός ανάμεσα στην οικονομική κρίση, την προσπάθεια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, τη στρατηγική κρίση του νεοφιλελευθερισμού παράλληλα με την εμμονή στη «φυγή προς τα εμπρός» αλλά και την εμφάνιση ενός νέου, μαζικότερου και βαθύτερου ριζοσπαστισμού. Πιστεύουμε ότι το νέο ενωτικό εγχείρημα δεν μπορεί να είναι απλώς ένα εγχείρημα περιχαράκωσης και οριοθέτησης. Θα πρέπει με το λόγο και τις παρεμβάσεις του να μπορεί διαρκώς να ανοίγεται, να οξύνει αντιφάσεις και σε άλλους χώρους, να μπαίνει σφήνα σε άλλα σχέδια, να διευρύνει τον πραγματικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα θα κριθεί από την ικανότητά του να μπορέσει να έχει έναν πολιτικό λόγο που να μπορεί σήμερα να θέτει την οριοθέτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική συνδυάζοντας ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης με την πλειοψηφική μαζική απεύθυνση και καθιστώντας το πολιτικό σχέδιο υπόθεση των μαζών, όχι μόνο σε επίπεδο «πολιτικής αισθητικής», αλλά πρωτίστως σε επίπεδο άρθρωσης μάχιμων πολιτικών στόχων και διεκδικήσεων. Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα θα κριθεί επίσης και από την ικανότητα του να μπορέσει να αναδείξει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα των άλλων πολιτικών σχεδίων που προτείνονται για την Αριστερά, όχι υψώνοντας άστοχες δαιμονολογίες αλλά εντοπίζοντας στη κριτική μας τους πραγματικούς κόμβους των αντιφάσεών τους. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να εγγυηθούμε τους όρους που θα επιτρέπουν να υπάρχει ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση, συνδιαμόρφωση - σύνθεση πολιτικών απόψεων, παραγωγή πρωτότυπων κατευθύνσεων και βέβαια βάθεμα της πολιτικής συμφωνίας και σε προγραμματικό επίπεδο, σε μια δυναμική διαδικασία που θα συνδυάζει την αποτύπωση πραγματικών συσχετισμών αλλά και την προσπάθεια διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων.

Θέλουμε να παρέμβουμε στα κεντρικά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα της περιόδου. Να υπάρξει κλιμάκωση των διεκδικητικών αγώνων σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, έτσι ώστε το κλίμα να είναι ασφυκτικό και για την κυβέρνηση και για όποιον επόμενο διαχειριστή.

  • Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κεφαλαίου
  • Να σπάσει η λιτότητα και η αποπτώχευση των εργαζομένων. Για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Για επανακατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών επιχειρήσεων. Όχι στις ιδιωτοκοποιήσεις( ΔΕΚΟ, Ολυμπιακή, λιμάνια, υγεία).
  • Να συνεχιστεί η πάλη για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια και δωρεάν ασφάλιση-περίθαλψη για όλους.
  • Να καταδικαστεί η κατάπτιστη συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΕΒ-ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Να ενισχυθούν προσπάθειες για την ταξική ανασυγκρότηση των σωματείων που ήδη υπάρχουν αλλά και για να δημιουργηθούν νέες μορφές συνδικαλιστικές μορφές στην κατεύθυνση δημιούργίας σωματείων εκεί όπου εργαζόμενοι και μορφές εργασίας μένουν ακάλυπτες.
  • Να παλέψουμε για ταξική-αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζομένων ενάντια στον υποταγμένο-εργοδοτικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Ενάντια στη διασπαστική και ηττοπαθή λογική του ΠΑΜΕ. Ο αγώνας να περάσει στα χέρια των εργαζομένων με διαδικασίες βάσης, για συνδικάτα ταξικά και για το συντονισμό των μαχόμενων πρωτοβάθμιων σωματείων, για τη συνολική τροποποίηση του εργατικού κινήματος.
  • Να υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέτωπο ενάντια στις απολύσεις..
  • Να υπάρξει η πιο επίμονη καθημερινή δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε όχι μόνο να ανατραπεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να υπάρξουν νίκες ενάντια στην επισφάλεια και την εργοδοτική αυθαιρεσία, μέσα από μαζικές συνδικαλιστικές πρακτικές
  • Να διαμορφωθούν και να ενισχυθούν δίκτυα αλληλεγγύης μέσα στους χώρους εργασίας, για να διαμορφώνονται παραδειγματικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης όπως αυτή των πρωτοβάθμιων σωματείων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα
  • Να καταδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση το αίτημα της ρήξης – αποδέσμευσης από την ΕΕ
  • Να συνεχιστεί η πάλη για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Καμία συμμετοχή στο στημένο διάλογο. Συγκρότηση πανεκπαιδευτικού-πανεργατικού μετώπου.
  • Να δοθεί η μάχη στις γειτονιές για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και η μάχη απέναντι στη νέα προσπάθεια εμπορευματοποίησης / «αξιοποίησης» των ελεύθερων χώρων, στο πλαίσιο και της αναζήτησης νέων πεδίων επένδυσης
  • Να αποτραπεί η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να ενταθεί η πολιτική δράση του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα με πρώτο κόμβο τις 21 Μάρτη.
  • Να δοθεί η μάχη απέναντι στην ένταση του κρατικού και εργοδοτικού αυταρχισμού
  • Να μην αφήσουμε ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά να αναπτυχθούν στο έδαφος της οικονομικής κρίσης.
  • Απέναντι στα κλεισίματα των επιχειρήσεων να προβάλλουμε το αίτημα της κρατικοποίησης και της λειτουργίας τους με εργατικό έλεγχο.
  • Να παλέψουμε για κρατική εγγύηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων Ενάντια στην Κ.Α.Π., την επιδοματική πολιτική-επίδομα ανεργίας, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος με την παράλληλη ενίσχυση των μεγαλοαγροτών. Ενάντια στο σκλαβοπάζαρο των εργατών γης.

Ειδικότερα για τα τοπικά ζητήματα βλέπουμε τα εξής μέτωπα:

Ως τοπική επιτροπή επιδιώκουμε να εξειδικεύσουμε τις παραπάνω γενικές κατευθύνσεις και μέτωπα με βάση τον ιδιαίτερο τρόπο που ανοίγουν στο Ηράκλειο. Σε μια πόλη με οξυμμένες (βιομηχανική περιοχή, τουρισμός, αγροτικός πληθυσμός), επιδιώκουμε να εμπλακούμε με τις κρίσιμες αυτές κοινωνικές κατηγορίες, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων τροποποιώντας την κατάσταση του εργατικού και αγροτικού κινήματος (υποταγμένο συνδικαλισμό βλέπε Ε.Κ.Η. και κατάσταση συνεταιρισμών). Σε ένα τόπο που ανοίγουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα(Τυμπάκι, Βάι-Γκολφ) με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους, επιδιώκουμε να εμπλακούμε με περιβαλλοντικές τοπικές κινήσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος από μια αντικαπιταλιστική σκοπιά. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε μια περιοχή όπου η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να καταστήσουμε μαζικό το αίτημα για κλείσιμο της βάσης και απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους.

Θεωρούμε πολύ σημαντική τη μάχη των ερχόμενων εκλογών και θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω πιστεύουμε πως η Πανελλαδική συνάντηση στις 22/03 πρέπει να είναι μια διαδικασία που να αποπνέει ότι το εγχείρημα συνδιαμορφώνεται με βάση τις εμπειρίες και τις αναζητήσεις όσων συμμετέχουν σε αυτό. Από αυτή τη σκοπιά προτείνουμε η 22.03 να είναι μια μαζική πανελλαδική συνάντηση, όπου να μεταφερθεί η δυναμική από τις τοπικές συνελεύσεις και να αποφασιστούν όνομα και εκλογική διακήρυξη. Παράλληλα, προτείνουμε να εκλεγεί πανελλαδική συντονιστική επιτροπή. Σε όλη αυτή τη διαδρομή πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ενωτικό εγχείρημα να έχει πολιτική παρουσία που να καταγράφεται με κάθε τρόπο: με λειτουργία γραφείου τύπου και συχνή έκδοση ανακοινώσεων, με θεματικά κείμενα και παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα, με παρουσία σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Πρωτοβουλία για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου